E-Ticaret Sitesi Açmak İçin Gereken Adımlar

Genel Mert Can POLAT 5 Temmuz 2017

E-Ticaret Sitesi Açmak İçin Gereken Adımlar

Öncelikle bütçe seçiminde dikkat etmemiz gerekenler;

  • Satacağımız ürünler çok pahalı olmamalı. Sonuçta yeni bir firma olacağız. İnsanlar kolay kolay güvenemez.
  • Ucuz ancak bırakacağı kar maximum düzeyde olmalıdır. Yoksa 9 liraya alıp 10 liraya satmanın şuan için faydası olmayacaktır.
  • Belirlediğimiz sektörde çok fazla rakip olmamalıdır.
  • Misal “bebek ürünleri”‘ nin “bebek arabası” ‘na göre rekabeti daha fazladır. Ancak aranma hacimlerinde kayda değecek bir fark bulunmaz. Bu durumda “bebek arabası” satmak daha uygun ve bereketli olur. Hem masraflarımızı arttırabiliriz.

Sanırım kategori seçimimizi yaptık. Sitemizi açacağız. Şimdi neler alacağız teker teker sayalım  . Bir hosting ve domain ( domainin com.tr uzantısında olması güvenilirlik açısından büyük bir etmendir. Ayrıca keyword geçmesi sizin yararınıza olur. Ancak büyük birşey düşünüyorsanız markalaşabilecek bir isimle başlayabilirsiniz. Bunun dışında kullanacağımız hosting oldukça hızlı olmalıdır ki müşteri korkup kaçmasın. Ayriyetten SSL sertifikası almamız kesinlikle gerekli.

Diğer bir ihtiyacımız ise göz yormayan bir tema. Karışık olmayacak ve göz yormayacak. Müşteri rahatlıkla hareket edebilecek ve ürünlere bir albeni ekleyecek. Müşterinin ihtiyacı olan her şeyi açık açık yazacaksınız. Gerek kargo bilgilerinden tutun iade bilgilerine kadar her şey açık açık yazmalı. Müşterinin ilgisini oraya çekmelisiniz.

Tasarım tamam, hosting hızlı, SSL aktif, domaininiz çok hoş, sistemi kurdunuz, siparişleri yanıtlayabilirsiniz. Başlayabiliriz öyleyse.

İlk olarak sitemizin sosyal medya hesaplarını oluşturuyoruz. Ki reklam vereceğiniz zaman sosyal medya büyük bir yer kaplayacak. Facebook, twitter vs. oluşturuyoruz.

Bu hesaplara profil resmi, kapak fotoğrafı vs. ekliyor ; doğal olduğumuzu belli etmek için birkaç paylaşım yapıyoruz (bu paylaşımlar siteniz ile ilgili olmalıdır.) . Tüm iletişim bilgilerimizi ekliyor , sekmemizi kapatıyoruz.

Gelelim tekrardan sitemize. İlk ürünlerimizi gireceğiz. Sektörümüzü belirledik  , toptancımızla anlaştık, ürün listemiz ve fiyatlar elimizde. Açıyoruz ürün ekleme panelimizi tamamen ama tamamen özgün bir açıklama ve resimleri ekliyoruz. Unutmayın resimleri de özgünleştireceğiz. Bunun için bir watermark işinizi görebilir. Ardından etiketlememizi düzgün bir şekilde yapıyoruz . Etiketleme yaparken format bu şekilde olmalıdır  “bkz: etiket1, etiket2, etiket3 ” . Bu şekilde çok zaman harcayabilirsiniz. Ama inanınki dönüşleri sizlere çok daha fazla olacaktır. 100 copy-past ürün eklemek yerine 10 özgün eklemek yeğdir.

Belirli periyotlarla ürünlerimizi ekleyebiliriz. Günde 5 adet veya 10 adet ekleyerek sitemizi güncel tutabilir ve ürün listemizin tamamını bitirmiş oluruz.

Ama unutmayın ; eklediğimiz her ürünü sosyal medya hesaplarımızda paylaşmamız gerekiyor. Ancak sadece ürün  paylaşırsak spam olarak algılanabiliriz. Bunun için link eklemeden arada paylaşım yapmamız gerekiyor. Özellikle google + üst sıralara çıkmanız için bir fırsat olacak .

 

Ürünleri de ekledik, site aktif. Bu sefer cidden sipariş bekliyoruz.

Haydi yavaştan çalışmalara başlayalım .

Şimdi sektörümüz “bebek mamaları” diyelim.  Bu kelimeye çalışmak yerine ilk etapta ”marka bebek mamaları” kelimesine çalışmak daha yararlı ve ekonomik olacaktır. İlerleyen zamanlarda yavaş yavaş kök kelimelere inebilirsiniz. Çoğuldan tekile ineceğimiz için bütçemizi pek zorlamayacağız.  Ancak daha fazla bütçe ile çalışmalarımızı dolayısıyla da siparişlerimizi arttırabiliriz.

Şimdi de kelimemizi belirledik, sitemizi açtık . İlk olarak sitemizi yerine oturtup (normal seo çalışmalarıyla paravan bloglar vs. ama fazla abartmadan) reklama yönelebiliriz. Adsense, facebook ve twitter en kazançlı yerler olacaktır.

Reklam formatımıza ve reklamını vereceğimiz ürüne gelelim. Reklam vereceğimiz ürün çok rağbet gören ancak piyasası mümkün olduğu kadar boş olmalıdır. Veyahut yeni çıkan bir ürün olabilir. Sakın ama sakın direk sitemize reklam vermiyelim. Yararı olacaktır ama ürün odaklı reklam çalışmaları ilk etapta çok daha faydalıdır.

Reklamımız insanı kendine tıklatabilecek bir banner olmalıdır. Bu işte iyi değilseniz çok uygun fiyatlara başkalarına da yaptırabilirsiniz. Ki çok daha iyi olacaktır. Text reklam kesinlikle koymayalım ki paramız boşa gitmesin.

Atıyorum 1000 TL aylık reklam bütçeniz var. 1000/30 yapıyoruz ve günlük olarak düzenli reklamlarımız internette dolanıyor. Tek seferde bitirmeyelim değil mi?

Reklam planlaması konusunda bir uzmandan yardım almanızı öneririm.  Paranızı çöpe atabilirsiniz.

 

Aslında birkaç SEO çalışması örneği verebilirdim . Ancak günümüzde reklam olmadan legal ürünlerin ticareti yürümüyor. O sebepten kesinlikle ama kesinlikle reklam çalışmalarına yer vermelisiniz. Zaten işiniz yolunda giderse o reklam parasını kat kat geri alabilirsiniz . Her zaman bir risk vardır unutmayın.

 

#e ticaret 2017 #e ticaret site açma #nasıl e ticaret sitesi açılır #site kurma 2017
Bir yorum bırak
Mail adresiniz kimseyle paylaşılmayacaktır.